Napló

Emlékezetes programok, emlékezetes emberek

2020. január 23.

Segítség kárpátaljai beteg gyermekeknek

Ahogyan tavaly ősszel szülei felhívására eredményes gyűjtést tartottak egy ritka és súlyos izomsorvadástól szenvedő kisgyermeknek, Zentének, hogy az elérhetetlenül drága, életmentő gyógyszerét megkaphassa, úgy fogott össze számos támogató az ÉrMe Hálózat tavaly év végi, Várpalotán rendezett jótékonysági estjén, hogy a fogyatékossággal élő kárpátaljai gyermekek fejlesztési lehetőségekhez jussanak. Ez a kezdeményezés, köszönhetően a sok jólelkű embernek, szintén sikerrel zárult. A beregszászi Máltai Szeretetszolgálat uniós támogatásához előírt önrész hiányzó teljes összegét, 24 ezer eurót, összeadták az adakozók.
Bár párhuzamos programok miatt a jótékonysági esten csak fővédnökséget vállalhattam, jelen lenni nem tudtam, a Máltai Lovagrend székházában tartott átadási ünnepségen találkozhattam a gyűjtés szervezőivel, köztük Makuk Jánossal, a Csillogó Szemek projekt beregszászi megvalósítójával. A Máltai Szeretetszolgálat és a Pető Intézet összefogásával Kárpátalján idén nyártól elkezdődhetnek a rendszeres fejlesztő foglalkozások az eddig jellemzően eszköz és lehetőség nélkül maradó, fogyatékossággal élő gyermekeiket nevelő kárpátaljai családok örömére.
A szükséges gyógykezeléshez hozzájutó Zente éppen a napokban állt fel. Minden reményünk meglehet arra, hogy hasonló jó hírek érkezzenek a kárpátaljai gyermekek állapotának javulásáról is.