Napló

Emlékezetes programok, emlékezetes emberek

2017. szeptember 29.

Az erő, ami visszahoz

Egy festményt kaptam ajándékba a nagydobronyi Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthon egyik lakójától. Az otthon épülete látható rajta, és mellette egy kéz: az én kezem. A kislány ugyanis úgy emlékezett rám, mint arra a nénire, aki a lángost dagasztotta és sütötte nekik: a „lángosos néni”. Két évvel ezelőtt történt ez – már akkor tudtam, hogy Nagydobronyba biztosan visszatérek.
Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház igazgatója tíz évvel ezelőtt volt itt először, és elhatározta, hogy egy nap elhozza a kollégáit is. A több jótékonysági akciót is szervező Gui Angéla idén év elején ismerkedett meg az intézménnyel, és ő is azt érezte, Nagydobronyba újra el kell menni. Erre a reformáció 500. évfordulójára szervezett jótékonysági futás alkalmával nyílt lehetőségünk. A Bethesda orvosai és támogatói futottak Budapestről Nagydobronyig Angéla vezetésével, ahol az otthon lakóival együtt vártam őket. A futók adományokat hoztak, és száz magyar és ukrán gyermek orvosi szűrését is elvégezték a hétvégén.
Mi, akik most Nagydobronyban találkoztunk, különböző időkben, eltérő okból jöttünk először ide, de végül mindegyikünket ugyanaz az erő hozott vissza. A szeretet, ami egy családdá kovácsolta a korábban ismeretlen embereket az otthon lakóival. A szeretet, ami az idelátogatókat megjegyzi és számon tartja. Szívből kívánom, hogy minél többen látogassák meg őket személyesen!
https://szgyf.gov.hu/images/k-m-gyv-k_2016/2016_06_23/nagydobronyi_reformatus_irgalmas_samaritanus_gyermekotthon-karpatalja.pdf