Napló

Emlékezetes programok, emlékezetes emberek

2017. szeptember 19. - 2017. szeptember 21.

’56 határtalanul

Igazán különleges az az emlékmű New Yorkban, ami az 1956. október 23-ai csillagállást ábrázolja: az ’56-os forradalom hősei előtt tisztelegnek ezzel az alkotással a tengerentúlon. Azok előtt, akik miközben a haza szabadságért küzdöttek, bátorságukkal az egész világ tiszteletét kivívták nekünk, magyaroknak. Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, John F. Kennedy így emlékezett 1956. október 23-ra: „a történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt – bármily kicsi is a siker esélye, s bármily nagy is az áldozat, amit követel.”
New Yorkba az ENSZ közgyűlésére érkeztünk, így volt alkalmunk arra, hogy a férjemmel lerójuk tiszteletünket az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emelt emlékmű előtt. Ezt követően jelen voltunk, amikor állami kitüntetést vett át Papp László, a New York-i ’56-os Emlékmű Bizottság elnöke és Üsztöke István, aki egyike volt azoknak, akik a forradalom alatt kinyomtatták Budapesten az egyetemi ifjúság 12 pontját.
A mostani New York-i út meghatározó élménye számomra az, hogy ’56 ereje sem térben, sem időben nem ismer határokat. Örök példa, büszkeség és intelem mindnyájunknak.