Beszélgetések

2022. április 08.

Beszélgetés Herczegh Anitával és Boros Misivel az M5 Librettó című műsorában az COVID-árvák megsegítésére rendezendő jótékonysági koncertről

Nehéz Attila műsorvezető: A koronavírus miatt árván maradt gyerekek megsegítésére szervez koncertet a Regőczi István Alapítvány. A Regőczi István Alapítvány kuratóriumi elnökét, Herczegh Anita asszonyt, a köztársasági elnök feleségét köszöntjük a stúdióban. Jó estét kívánok!

Morvai Noémi műsorvezető: És megérkezett hozzánk Boros Misi, Junior Príma díjas zongoraművész, a jótékonysági est előadója is, aki nemsokára születésnapját ünnepli. Ne haragudj, hogy elárultam! Április 11-én, József Attilával egy napon ünnepelsz. Isten éltessen nagyon sokáig!

Boros Misi: Nagyon szépen köszönöm!

Morvai Noémi: De azt nem áruljuk el, hogy hányadik, mert a fiatalember nem szereti.

Boros Misi: Azt ne!

Morvai Noémi: Nem, ezt titokban tartjuk. Viszont azt nem titkoltuk ország-világ előtt, hogy karácsony előtt a Jónak lenni jó! kampányunknak köszönhetően a kedves nézők segítségével 345 millió forintot sikerült összegyűjtenünk a COVID-járvány miatt árván, illetve félárván maradt gyermekeket segítő Regőczi Alapítvány javára. Mire sikerült fordítani ezt az összeget?

Herczegh Anita: A családoknak utaljuk át támogatás formájában. A tavalyi év során kialakítottuk azt a szempontrendszert, aminek segítségével megpróbáljuk igazságosan támogatni a családokat. Felmérjük, hogy milyen anyagi helyzetben, milyen körülmények között élnek, és megpróbáljuk a leginkább rászorulóknak a legnagyobb összeget nyújtani. De az alapítvány hosszú távon, felnőtté válásukig szeretne segítséget adni a gyermekeknek, tehát mi körülbelül két évtizedes távlatban gondolkodunk. Ezért még sokáig kell ilyen támogatókat megnyernünk az ügynek, mint Boros Misi, hiszen sokáig kell pénzt gyűjtenünk, hogy hosszú távon és kiszámítható módon tudjunk támogatást adni.

Nehéz Attila: Hány támogatott gyerekről beszélünk most?

Herczegh Anita: Sajnos, már több mint ezer a gyermekek száma. Ez nagyságrendileg 500-600 családot jelent. Volt alkalmam már sok személyes találkozásra is. Nemcsak adatlapokból ismerem a családok anyagi helyzetét, hanem személyes találkozások alapján is. És azt kell látnunk, hogy ahány család, annyiféle élethelyzet, mindegyiknek más jellegű nehézséggel kell megküzdenie.

Morvai Noémi: Misi, jótékonysági koncertre készülsz. Egy ország, egy világ szeret és ismer téged, elsősorban a Virtuózoknak köszönhetően, és azóta nagyon sokszor beszélgettünk már veled. Mit jelent számodra az, hogy fiatal tehetségként jótékonysági koncertet adhatsz? Ehhez kell egyfajta elhivatottság.

Boros Misi: Én azt hiszem, hogy a zenével tudok segíteni. Ez általában igaz a hangversenyekre, de ha egy ilyen különleges esemény van, mint ez a jótékonysági hangverseny, ez még meghatóbb érzés számomra, hiszen kortársakon is segíthetek Schubert zenéjének köszönhetően. És azért is érzem azt fontosnak, hogy az ügy mellett legyek, mivel ez a fajta kincs, ami ott lapul a klasszikus zenében, az a fajta szomorúság is, amiket fogok játszani, Schubert szerzeményeiben benne van, de az optimizmus is, ami a hit segítségével jelenik meg Franz Schubertnél. Ezért is érzem úgy, hogy a szerző jó választás erre az estére.

Nehéz Attila: Hogy mit hallunk, azt most már lehet sejteni, hogy hol és mikor, arról mit tudhatunk?

Boros Misi: Igen, most már ki merem mondani, tizenkilencedik születésnapom után két nappal, tehát a költészet napja után két nappal, április 13-án este hét órakor a Pesti Vigadóban lesz a hangverseny, ahol Schubert művei hangzanak el. Többek között az utolsó nagy szonátája, amit halála előtt nem sokkal írt, amiben az egész élete benne van. Nagy kedvencem ez a mű, úgyhogy ez is a műsoron lesz, a B-dúr szonáta.

Morvai Noémi: Ön is említette, hogy legalább két évtizednyi, tehát hosszú távú segítségnyújtásra készül az alapítvány. Nyilvánvalóan a Jónak lenni jó! kampánya, esetleg elindítója, de mindenképpen egy momentuma volt ennek a munkának, ennek a folyamatnak. Azóta hogyan történik a támogatások sora?

Herczegh Anita: Nagyon nagy löketet adott a Jónak lenni jó! kampány. A munka április-májusban kezdődött, folyamatosan addig is gyűjtöttük a támogatást, de a tavalyi év során inkább egy egyszeri gyorssegélyt tudtunk adni a családoknak, pontosan azért, mert gyorsan kellett segíteni. Sokan a családfőt veszítették el, és máról holnapra maradtak anyagi háttér nélkül. Ezen nagyon-nagyon sokat segített ez a nagy összeg. Az idei évtől azonban bevezettük a havi rendszeres támogatásokat, illetve három havonta utaljuk, de egy kiszámítható összeget, rászorultságtól függően, pontosan azért, hogy a családok ezzel kalkulálhassanak, és tudjanak számolni vele. Hiszen mindenki megérti, hogy fontos, hogy számíthassanak erre az összegre.

Nehéz Attila: Ahogy említette, ahány család, annyiféle élethelyzet, és többféle korosztályról is beszélünk, az egészen kicsiktől az egyetemistákig. Van egy elbírálási folyamat, ahol eldöntik, hogy kinek mi lenne az igazán jó segítség, vagy ezt már eleve úgy kérik a rászorulók?

Herczegh Anita: Összeállítottunk egy szempontrendszert, amiből megállapítjuk a rászorultság mértékét. Igazolniuk kell az ehhez szükséges adatokat, az egyetemistáknak akár az egyetemi tanulmányokat, de onnantól kezdve, hogy rászoruló COVID-árvának minősülnek, nem kell igazolniuk, hogy mire költik, hiszen ők tudják a legjobban, hogy mire van szükségük. Van olyan család, ahol a régóta esedékes kazáncserét bonyolították le ennek segítségével, de van, aki az egyetemi tanulmányait finanszírozza, vagy egyszerűen tűzifát vesz, vagy ablakot cserél, vagy élelmiszert vásárol.

Nehéz Attila: A hétköznapi dolgokra költik.

Herczegh Anita: Így van. Tehát ők döntik el, hogy ezt a támogatást mire költik. Ezért a legjobb segítség a pénzbeli támogatás, hiszen a családok tudják legjobban, hogy mire van szükségük.

Morvai Noémi: Misi, te is segítesz majd, de hadd ne menjünk el a tény mellett, hogy a szülinapodat ünnepled majd. Elárulod nekünk, hogy mivel szoktad ünnepelni ezt a napot?

Boros Misi: Kivételes módon zenével.

Nehéz Attila: Nahát!

Boros Misi: Ezt komolyan mondom, hiszen természetesen a hangversenyre is készülök, de egyébként a család mellett a zene ilyen napokon is jelen van. Pont itt beszélgettünk az adás előtt, hogy előfordul, hogy 8 órát gyakorlok, aztán felkelek, majd mégis visszaülök, mert szeretnék még játszani. Ez nagyon izgalmas dolog. Visszatérve a kérdésre, többek között zenével lesz az ünneplés a születésnapomon.

Morvai Noémi: Isten éltessen téged nagyon sokáig! Nagyon köszönjük, hogy itt voltak velünk, és kérjük a kedves nézőket, hogy a továbbiakban is, ha tudják, akkor támogassák a Regőczi Alapítványt! Köszönjük, hogy itt voltak.

Nehéz Attila: Köszönjük, hogy itt voltak.

(Szerkesztett változat.)