Beszélgetések

2022. március 07.

Beszélgetés Herczegh Anitával a Hír TV Mozaik című műsorában az ukrajnai menekülteknek segítéséről

– Nagyon szeretnék egyszer úgy találkozni köztársasági elnök úr feleségével, Herczegh Anita asszonnyal, hogy valami vidám dologról beszélgetünk. Köszöntjük itt a stúdióban. Legutóbb, amikor itt járt nálunk, akkor a Regőczi István Alapítványnak, a COVID-árváknak gyűjtöttek éppen. Másfél héttel ezelőtt kitört a háború, ami senkinek nem jó. De példátlan összefogás van Magyarországon, ami előtt le a kalappal. Az egész világnak le a kalappal a magyarok összefogása előtt.

– Én is úgy érzem, ahogy a COVID-árvák kapcsán is úgy éreztem, hogy példaértékű és nagyon megható az az összefogás és segíteni akarás, ami ilyen helyzetekben tapasztalható Magyarországon. Folyamatosan égnek a vonalak, jelentkeznek az emberek, a nyugdíjasok szendvicset kennek, a diákok gyűjtenek adományokat, rakodnak, cipekednek, a vállalkozók felajánlják a gépjárműveiket, raktáraikat, raktárkészletüket, hívják az emberek a 1357-es adományvonalat, gyűlik a pénz. Alig 10 nap alatt 561 millió forint gyűlt össze, ez döbbenetes összeg ilyen rövid idő alatt.

– Hatalmas dolog tényleg, hogy szívesen segítenek az emberek, és ez nagy büszkeségre ad okot. Mi az, amire leginkább szükség van, hiszen ha élelmiszerről, ruháról vagy bármiről beszélünk, ezek most sajnos fogyóeszközök?

– Igen, ezek folyamatosan gyűlnek. Tegnap részt vettem egy megbeszélésen az ENSZ menekültügyi főbiztosságának delegációjával, illetve a Karitatív Tanács képviselőivel, ahol számba vettük az eddigi eredményeket, és mindenki beszámolt arról, hogy mire van szükség, mi a legfontosabb, mi az, ami leginkább segít. A tanácskozáson elhangzott, hogy nagyon örömteli ez a nagyfokú segíteni akarás, de csak akkor tud igazán hatékony lenni, ha koordinálják, hiszen a párhuzamosságok és a hiányosságok elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy egy kézben, központilag legyen megszervezve. Ne fordulhasson elő, hogy például az egyik faluba rengeteg élelmiszer jut, viszont nem jut tisztálkodószer, a másik faluba meg fordítva. Tehát koordináció szükséges. Azt kérték az adakozóktól, a segíteni akaróktól, hogy jelentkezzenek valamelyik karitatív szervezetnél vagy központnál, ott tudják megmondani, hogy hol és milyen fajta segítségre van leginkább szükség.

– Nyilván szükség van még egy csomó dologra, merthogy érkeznek folyamatosan a menekültek, akiknek segítség kell, és akik kapnak is. Megteszünk minden tőlünk telhetőt, mindenki segít, a legkisebbektől a legidősebbekig. Nem tudom, beszélhetünk-e erről Anita asszony, adás előtt említette, hogy személyes érintettsége is van a háború kapcsán.

– Igen, nekem élnek rokonaim, másod-unokatestvéreim Kárpátalján. Sűrűn beszélünk velük telefonon. Ők egyelőre nem akarnak, nem tudnak átjönni a határon, de beszámoltak róla, hogy hiány van a boltokban. Hiszen a pánik miatt az emberek fölvásárolják az árukészletet, és a határ felé menekülők is nyilvánvalóan fölvásárolnak mindent a boltokban, amit lehet, amit hasznosnak éreznek. Nagyon sok mindenre van szükség, ezért jók ezek az adományok, élelmiszerek, tisztálkodási szerek. De a pénzgyűjtés is nagyon fontos, hiszen fűthető konténerekre, reflektorokra, mobilvécékre is szükség van, ezeket nem lehet a tárgyi adományokból összegyűjteni. Erre használják föl a pénzbeli adományokat.

– Sajnos kifejezetten szükség van ezekre a segítségekre határon innen és határon túl is. Hogyha valaki adományozni szeretne, akkor ezt milyen csatornákon keresztül tudja megtenni?

– A 1357-es adományvonalon, és létezik a 11711711-22222222-es számlaszám, ahová várják az utalásokat.

– Említett sok mindent Anita asszony, ami esetleg kellhet, tisztálkodási szerek, élelmiszer, de mivel tudunk jobban segíteni, hogyan tudunk jobban segíteni? Hogyha kimegyünk a Nyugatihoz, jelentkezünk, és segítünk a két kezünkkel, vagy hogyha utalunk pénzt, vagy felhívjuk a telefonszámot, vagy elmegyünk bevásárolni, és aztán azt leadjuk valahol?

– Mindegyik jó megoldás lehet. Nyilvánvalóan a kispénzű nyugdíjasok, ahogy említettem, jelentkeznek szendvicset kenni, mert erejükből ennyire futja. A diákok szintén inkább az erejüket, szabadidejüket, munkájukat ajánlják fel. Akinek viszont ideje nincs, de pénze van, az nyilván az adományutalás mellett dönt. Aki segíteni akar, megtalálja azt a formát, amivel hasznosan hozzá tud tenni ehhez a megmozduláshoz.

– Szóval 1357, vagy a bankszámlaszám, aminek sok kettes a vége, vagy ha bevásárolni tudunk, akkor azt adjuk le valahol, akár a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál a Nyugatiban, vagy a megfelelő pontokon. Anita asszony, remélem, hogy ha legközelebb találkozunk, akkor valami sokkal kellemesebb dologról fogunk majd beszélgetni egy teraszon egy capuccino társaságában például. Nagyon szépen köszönjük.

– Én is köszönöm.

(Szerkesztett változat.)