Napló

Emlékezetes programok, emlékezetes emberek

2019. január 16.

Összefogással az autizmussal élőkért

Tizedik alkalommal szervezték meg a ferencesek jótékonysági estjét az autizmussal élők megsegítéséért. Balázs János zongoraművész és zenésztársai, Vukán György emlékét felidézve, egy rendkívül változatos és káprázatosan kreatív, a klasszikus zenétől a modern műfajokig terjedő koncertet adtak a Zeneakadémián. A ferences rend gyöngyösi Autista Segítő Központjának támogatására széles körű összefogás jött létre. A nemes cél érdekében a Zeneakadémia ingyenesen bocsátotta rendelkezésre patinás nagytermét, amelyet a nézőközönség teljesen megtöltött. Neves muzsikusok és énekesek önzetlenül, honorárium elfogadása nélkül csatlakoztak a kezdeményezéshez. Vígh Andrea rektor asszony hárfázott, Ninh Đức Hoàng Long operaénekes, a Virtuózok tenor győztese énekelt, Balázs János zongorakíséretekkel is szolgálta a műsort. Megannyi nagyszerű művész lépett fel jó szívvel, hogy részt vegyen az autizmussal élő embertársaink felkarolásában.
Mit jelenthet egy autizmussal élő gyermek édesanyjának lenni? Erről szóló könyvében Mocsonoky Anna felidéz egy történetet: „A kórházban volt egy álmom: megpróbálok felmászni egy nagyon mély pincéből vagy mélygarázsból egy tűzoltólétrán úgy, hogy a fiamat a hátamon cipelem. És rájövök, hogy ez nem fog menni, mindketten lezuhanunk. Akkor találkozom valakivel, akitől megkérdezem, nem lehet-e más módon kijutni onnan. Ő azt mondja, de, persze, van ott egy feljáró. Megköszönöm, és kisétálunk a feljárón. Ez életem egyik meghatározó álma. Megértettem, hogy eddig a fiammal valóban a tűzoltólétrán akartam felmászni, és tényleg az lett volna, hogy mindketten lezuhanunk, pedig van egy másik kijárat.”
Az autizmussal élőkért dolgozó ferencesek jótékonysági koncertje éppen ezt üzeni minden érintettnek: elfogadjuk különbözőségüket, nagyra értékeljük mindennapi erőfeszítésüket, és kinyújtjuk kezünket feléjük!