Napló

Emlékezetes programok, emlékezetes emberek

2018. június 12.

Mozdulat-ország polgárai

Zengő lelkesedés, professzionális tánctudás, sok száz népviseletben táncoló gyermek jellemzi a negyedszázada alapított Csillagszemű Táncegyüttest. Tímár Sándor és Tímár Böske együttese jubileumi gálaműsorral ünnepelte meg a 25 éves fennállását az Erkel Színházban.
Fővédnöki köszöntőmben Kányádi Sándor Fekete-piros című versét idéztem fel, amelyben a költő a kolozsvári téren táncoló lányokat nézve, „fel-fel lobbanó” dalaikat hallgatva egyedülálló folklórörökségünkön tűnődik. A költeményében „mozdulat-ország”-nak hívja a néptánc varázslatos világát, költői képbe sűrítve a magyar tánckultúra élő hagyományát, közösségteremtő és érzelmeket közvetítő erejét. Azt a csodát, ahogy a néptánc mozdulatai ősi, jól érthető érzéseket és gondolatokat fejeznek ki.
Nagy örömmel kísértem figyelemmel az ünnepi néptáncgála változatos műsorát. Annál is inkább, hiszen mindhárom lányunk járt néptáncra, és ismerős fellépőket is felfedezhettem az Erkel színpadán. Ez az est is megerősítette bennem: folklórkincsünk olyan rendkívüli gazdagsággal és különleges színességgel büszkélkedhet, ami párját ritkítja.  Jó volt látni azt, hogy a legkisebbek körében ma is milyen népszerű a néptánc. Mindez tovább élteti a virágzó táncházmozgalmat.