Napló

Emlékezetes programok, emlékezetes emberek

2018. szeptember 29.

Mindenkiben felragyog az ember

Számomra nem volt kérdés, hogy ott legyek Mák Dóri rendezvényén. A „Divatbemutató kicsit másként” vidéken már sokéves hagyománnyal bír, de Budapesten most először valósult meg. A Várkert Bazárban tartott eseményen a fogyatékkal élő gyerekek és felnőttek voltak a modellek. Azt a jóleső örömöt, amit sérült és egészséges ember ad ezen alkalommal egymásnak, nehéz szavakba önteni. Mit is jelent egymás megbecsülése? Mennyire felemelő tud lenni, ha a fogyatékkal élő és az egészséges emberek szeretettel és barátsággal fordulnak egymás felé? Ha egyenrangú félként tekintünk egymásra? Mennyivel teljesebbé tudunk válni ezáltal! Mindezt saját életünkben kell megtapasztalnunk. Ez a divatbemutató nagyszerű lehetőséget adott erre sokunknak.
Elisabeth Lukas bécsi pszichoterapeutánál olvastam, hogy a krónikus betegségben szenvedők példát mutatnak egészségeseknek és betegeknek, boldogoknak és kétségbeesetteknek, mert hiszen egészség és betegség, boldogság és szükség között leheletvékonyak a falak, soha nem tudhatjuk, mikor dőlnek le.
Rengeteg válaszfal létezhet a hiedelmeinkben és fantáziáinkban. Minden különbözőségünknél erősebb az összetartozásunk: egyszerűen emberek vagyunk.