Napló

Emlékezetes programok, emlékezetes emberek

2019. április 24.

A nehézségek összekötnek

Egy év elteltével ismét találkozhattam Ujpál Dalmával a sérült emberek elfogadását célzó Játék- és Élménynapon a mátyásföldi Művelődési Házban. Dalma, a KézenFogva Alapítvány fiatal kerekesszékes segítője egy azok közül, akik megmutatják a világnak, hogy sérültként is lehet valaki boldog, hogy a fogyatékossággal élők mindennapi többlet-erőfeszítését siker koronázza. Dalma, aki kiváló eredményei mellett tovább ügyesedett, a színpadon több száz óvodás gyermeknek mutatta be a boccia labdajátékot, azt a parasportot, amely a kék és piros labdák harcán keresztül ad lehetőséget fokozott izgalmakra, összpontosításra, sikerélményre. Olyan készségfejlesztő játék ez, amely fogyatékossággal élők és épek számára ugyanúgy hatalmas élmény, amely rávilágít, hogy egymásért izgulni, együtt játszani, a másikat segíteni természetes dolog. A nehézségeink összekötnek, odafigyelésre késztetnek minket.
Fogyatékossággal élő embertársaink mindannyiunktól ugyanazt kérik, azt, amit Dalma is üzen: Abban tudsz nekem segíteni, ha nem úgy tekintesz rám, mint egy csodabogárra, hanem mosolyogsz, és ha kicsit odafigyelsz rám, mert én szemmagasság alatt tudok csak haladni, és kedvesen egy picit továbblépsz, ha éppen nem tudok elmenni melletted.
A szemléletformáló rendezvénynapon érezhetően nemcsak a boccialabda ért célba, hanem az egymásra való odafigyelés és az elfogadás is megérintette gyermekek százainak szívét.