Levelek

2018. június 08.

Sajtónyilatkozat a ráti Rehabilitációs Központ avatásán

Öröm számomra, hogy a mai ünnepségen Ukrajna elnökének feleségével, Marina Porosenko asszonnyal együtt avathatjuk fel az új ráti Rehabilitációs Központot. Megtisztelő részvétele a gyermekvédelem és a gyermekrehabilitáció ügye iránti kiemelt figyelmét jelzi.

A ráti Szent Mihály Gyermekotthon számomra az összetartozás, az egymás megsegítésének jelképe. Az összetartozás szimbóluma nekem is. Édesapám itt született Ungvár közelében, a Szlovákia területére eső Nagykaposon, és élnek rokonaim Kárpátalján is. Ezen a vidéken ma is békében élnek együtt magyarok, ukránok és szlovákok.

Hálával és büszkén tekintek a 12 éve működő árva és nehézsorsú gyermekeket nevelő intézményre. A létrehozókra és működtetőkre, Majnek Antal munkácsi megyéspüspökre, a Bíró családra: Árpádra és Máriára, a nevelőszülőkre és a helyi közösségre. Köszönjük a holland, német, osztrák, szlovákiai valamint a magyarországi egyházi és civil szervezetek, magánszemélyek támogatását.

Ebben az intézményben családi környezetben nevelkednek azok a gyerekek, akiktől az élet ezt a lehetőséget korábban megvonta. A családokban rejlő kivételes értékeket én  – mint négygyermekes édesanya – nap mint nap tapasztalom. Tudom, hogy a biztonság és a szerető környezet mindennél többet jelent. A ráti otthon pedig ezt nyújtja.

Az első ház a Szent Mihály Gyermekotthonban 2006-ban nyílt a Munkácsi Római Katolikus Püspökség kezdeményezésére. 2007-ben a második, 2009-ben a harmadik. Idén pedig április végén adták át a negyedik házat. Immár összesen 35 gyermek nevelkedhet családi körülmények között.

Számomra nagy öröm, hogy ehhez a fontos gyermekvédelmi vállalkozáshoz Magyarország segítő kezet tudott nyújtani.

Jó tudni, hogy az otthonból kilépő fiatalok jövőjét is szívükön viselik az intézmény vezetői, nevelőszülői. Célul tűzték ki egy szakiskola és egy kollégium létesítését is. Remélem, ez az álmuk is megvalósul!

Magyarország a maga részéről folytatni kívánja a humanitárius, kulturális és gazdaságélénkítő programjait, amelyek már évek óta szolgálják, segítik szomszédunk, Ukrajna, azon belül pedig különösen Kárpátalja lakosainak életét.

Örülök, hogy Porosenko asszonnyal és Önökkel együtt ünnepelhetek!

Herman Hesse Stefan Zweighez intézett levelében ezt írja:

„Ahol megalkotnak egy művet,
tovább álmodnak egy álmot,
elültetnek egy fát,
megszületik egy gyermek,
ott az élet munkálkodik
és rést üt az idő homályán.”