Levelek

2018. július 01.

Köszöntő az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó, a Csiperó nyitóünnepségén Kecskeméten

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Fiatalok!

"Minden barátság azzal a homályos érzéssel kezdődik, hogy valahol már találkoztunk."

Hamvas Béla magyar író gondolatát felidézve köszöntöm az Európa jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó minden kedves résztvevőjét.

Életünk felejthetetlen élményei közé tartozik, amikor új barátra lelünk, vagy amikor teljes frissességében éljük át új benyomások sokaságát, amiből azután életünk végéig meríteni tudunk.

Ennek a lehetőségét teremtette meg egy helybéli kiváló tanárember, Farkas Gábor, a Csiperó Fesztivál alapítója. 30 éve megálmodta, és meg is valósította a kecskeméti gyermektalálkozót.

A mai naptól a város ismét szélesre tárja kapuit a világ ifjúsága előtt. Gyermekcsoportok keltek útra Poznańtól Ankaráig, Székelyföldtől Spanyolországig, a Man szigettől Japánig, hogy részesei lehessenek a fesztiválnak.

A visszatérő vagy a ma először ideérkező gyermekeknek mától egy hétig Kecskemét lesz az otthona. Átveszik a város kulcsát, és attól a pillanattól övék lesz itt a tér.

Ahol új ismeretségek, életre szóló barátságok születhetnek. Ahol élménydús, vidám programok színes forgatagában bemutathatják saját közösségük értékeit. Dalaikat, táncaikat, különleges népi viseleteiket, játékaikat. Ahol ízelítőt adhatnak kulturális örökségükből. És ahol mindeközben megismerhetik a másokét is.

A paletta megannyi színe egyetlen képen, megannyi dallam egyetlen szimfóniában, amelyből kibontakoznak a hasonlóságok, kiemelkednek az összekötő pontok.

Ezekre a pontokra rátalálva valóságosan is úgy érezhetik, "már találkoztunk valahol."

Az élmények kinccsé válnak, tovább élnek. Bármikor felidézhetők az emlékek képeskönyvéből.

Az európai gyermekváros története ma új fejezettel, a XV. találkozó rendezvényeivel folytatódik. Nekünk, felnőtteknek az volt a dolgunk, hogy az önfeledt játék, az örömteljes találkozások, beszélgetések lehetőségét megteremtsük.

Kedves Gyermekek!

Szívből kívánom, hogy a következő napokban minél többen leljetek olyan barátokra, akik képesek nehéz helyzetekben biztatást és támaszt nyújtani – és akikkel jó érzés osztozni az élet szerencsés és örömteli pillanataiban is.

Kívánom, hogy e néhány napban érezzétek nagyon jól magatokat! Legyen sok móka és kacagás! És minden elraktározott élmény legyen hasznotokra a későbbiekben is! Hiszen tiétek a jövő!